Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Απεργία Πέμπτη 21/9 για το αντεργατικό νομοσχέδιο- συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς

Απεργία Πέμπτη 21/9 για το αντεργατικό νομοσχέδιο- συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς

71

“Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοθετικό έκτρωμα που έχει καταθέσει για διαβούλευση ο Υπουργός Εργασίας και πρόκειται να ψηφιστεί στις 21/9, στο Πολυνομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή ακόμη και στα υπολείμματα των εργασιακών κατακτήσεων, ενώ παράλληλα ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, σε μια προσπάθεια επιβολής του δόγματος «Νόμος και Τάξη», σε συνθήκες επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ και καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, 21/9/23, στην είσοδο της Απλωταριάς.

Εξάλλου το Εργατικό Κέντρο Χίου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
“Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση τα μέλη μας, τα σωματεία της δύναμής μας, όλους τους συναδέλφους εργαζομένους, άνεργους συνταξιούχους στην Είσοδο της Απλωταριάς και ώρα 10:30 π.μ..
Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία!”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21Σεπτέμβριου 2023 και στην απεργιακή συγκέντρωση στην ΕΙΣΟΔΟ της ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ, ΩΡΑ 10.30 ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς τους εργαζόμενους είναι αιτία πολέμου!
Απαιτούμε:
• Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
• Να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα με σύγχρονα δικαιώματα.
• Να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5νθημερο-35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας.
• την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
• την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.
• Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.
• Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.
• Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους. Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.

Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου για το 8ωρο, την ώρα που στη Θεσσαλία μετρούν ακόμη νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο, είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε για ψήφιση νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί την 5ήμερη εργασία, θεσμοθετεί 13ωρη εργασία, διευκολύνει τις απολύσεις και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας. για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:
• το άρθρο 4 δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύει εργαζόμενους, ακόμη και εγκύους, χωρίς αποζημίωση πριν τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους, που τη βαφτίζει «δοκιμαστική περίοδο»
• το άρθρο 9 θεσμοθετεί εργασία μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.
• το άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας. Πρόκειται για τις συμβάσεις «ελάχιστων – μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.
• με τα άρθρα 25 και 26 καταργείται η πενθήμερη εργασία, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.
• το άρθρο 30 προβλέπει ότι καθήκοντα ιατρού Εργασίας μπορούν να ασκούν και γιατροί που δεν έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την προστασία της υγείας των εργαζομένων
• το άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, αφού όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ!

 

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι «φιλεργατικό» γιατί «η κυβέρνηση ρυθμίζει με κανόνες μια πραγματικότητα που ήδη υπάρχει» και «αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής». Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δήθεν «κανονικότητα» να «ξεχάσουμε» το 5ημερο και 8ωρο, ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.
Ισχυρίζονται ότι δήθεν το νομοσχέδιο αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και όχι το δημόσιο, προσπαθώντας να μας ξεγελάσουν, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ήδη στο Νοσοκομείο της Χίου εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας. Μάταια προσπαθούν λοιπόν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού να μας «καθησυχάσουν» για να μην αντιδράσουμε με το προφανώς ψευδέστατο επιχείρημα ότι το «νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» όταν το μεγαλύτερο μέρος των αντεργατικών αλλαγών ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ.
Για παράδειγμα, η εξαήμερη εργασία (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου. Αμφιβάλλει κανένας ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας θα είναι «προνομιακός» χώρος εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας, δεδομένου ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού;
Αντίστοιχα, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση.
ΌΧΙ άλλες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε!
• Κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
• Αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια.
• Μειωμένος σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 7ωρο-5νθημερο-35ωρο. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
• Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους υγειονομικών.

ΌΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΚΟΛΑΣΗ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

Την Πέμπτη απεργούμε, ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ψηφίζεται αυτή την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το νέο τερατούργημα – νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειά την ήμερατις συμβάσεις μηδενικών όρων “zero hour contracts”, τις συμβάσεις “κατά παραγγελία”, την 6ήμερη εργασία. Ένα νομοσχέδιο που επί της ουσίας απογειώνει την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και νομοθετεί όρους σύγχρονης σκλαβιάς.

Στόχος ΕΕ- κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων είναι ένα ακόμα πιο φθηνό, χωρίς δικαιώματα και αφοπλισμένο εργατικό δυναμικό, απογειώνοντας την ευελιξία.

Είναι προκλητικό και εξοργιστικό να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ ως δικαίωμα και επιλογή μας το γονάτισμα μας στη δουλειά 13 ώρες την ήμερα σε περισσότερους από ένα εργοδότη. Αλήθεια ποιος γονιός, ποιος νέος άνθρωπος θέλει να  δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ;

Σε ένα κλάδο όπως το εμπόριο που η ημιαπασχόληση τείνει να είναι η κύρια μορφή απασχόλησης, που ο 4ώρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ, που η πλειοψηφία των εργαζομένων  αμείβεται με των κατώτερο μισθό των 780ευρω μεικτά, στο 8ώρο, δεν είναι επιλογή η δεύτερη δουλειά, είναι ζήτημα επιβίωσης. Γι΄ αυτό και  συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που αναγκάζεται  να δουλέψει σε 2 και 3 εργοδότες.

Γελάνε και τα μουστάκια των σουπερμαρκετάδων που έχουν μπουκώσει από τα κέρδη από την στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων από εμάς, με το νέο δωράκι που τους φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δηλαδή το δικαίωμα που τους δίνει να μην καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους λόγω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Αν μέχρι σήμερα μαθαίναμε την αλλαγή του προγράμματος μας λίγες ώρες πριν πιάσουμε δουλειά  ή ότι θα κάνουμε υπερωρία το μαθαίναμε στην διάρκεια της βάρδιας μας, δεν θέλει και πολύ φαντασία για το τι θα γίνεται από δω και πέρα. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι την κάρτα την “χτυπά” ο εργαζόμενος  όποτε θέλει ο εργοδότης ή ότι την χτυπάει στην λήξη της δηλωμένης βάρδιας και συνεχίζει να δουλεύει ή δουλεύει και χωρίς να χτυπάει κάρτα γιατί απλά έχει καλεστεί να δουλέψει το ρεπό του ή νωρίτερα. Ή θέλουν να μας πείσουν ότι θα πιάσουν τους “παραβάτες” – εργοδότες με ελέγχους του ξεχαρβαλωμένου και υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ;

Και επειδή ο μεσαίωνας που θέλουν να μας επιβάλουν απαιτεί και  σιγή νεκροταφείου,  το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με επιβολή  προστίμου και ποινή φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Δεν θα τους περάσει! Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να μείνει απαθής απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε. Κανένας να μην συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας, με την χαμοζωή. Τώρα είναι ώρα δράσης και αντεπίθεσης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο! Για να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους ζωής και εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, 7ώρο- 5ημερο-35ωρο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

Έχουμε την δύναμη με την οργάνωση μας, τους αγώνες  μας, δυναμώνοντας το Σωματείο μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας.  Να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.

Για αυτό όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των  Σωματείων και φορέων του νησιού μας την Πέμπτη 10:30 π.μ..

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαταίωση αίτησης Ελληνικού Δημοσίου για το Θόλος, μετά από τρίτο αίτημα για αναβολή
Επόμενο άρθροΜαστιχοπαραγωγοί: Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας