Αρχική Απόψεις Aρθρα Διευχά, χωριό χαμένο μέσα στα δάση! Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Διευχά, χωριό χαμένο μέσα στα δάση! Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

1000

Διευχών των Αγίων Πατέρων ημών…
Όχι, το όνομα του χωριού της Χίου “Διευχά” δεν προέρχεται από την θεολογική αυτή φράση όπως πολλοί θα υπέθεταν.
Και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή προέλευση του ονόματος του χωριού καθώς και την ερμηνεία της λέξης!

Πάμε Χίο με τα 62 πλέον χωριά της που κινδυνεύουν λόγω μείωσης του πληθυσμού του νησιού και της εγκατάλειψης τους να γίνουν ακόμη λιγότερα, πάμε Χίο και δη στη Βόρεια Χίο όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό χωριό της Βολισσού με το επιβλητικό Βυζαντινό κάστρο της ,την περνάμε, συνεχίζομε την διαδρομή κι έχοντας ξεκινήσει από την πόλη της Χίου οδικώς μετά από 30 χιλιόμετρα φτάνουμε στο βουνό Όρος και στην νοτιοδυτική πλευρά του βουνού συναντάμε το χωριό Διευχά χαμένο κυριολεκτικά μέσα στα ελαιόδεντρα και πλούσια δασική βλάστηση.


Διευχά, ένα χωριό άγνωστο το πότε πρωτοκατοικήθηκε κι ενώ οι ερευνητές καταγράφουν ιστορία 4 αιώνων του χωριού υπάρχουν ενδείξεις κατοίκησης στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς και αναφορές σε προγενέστερη θέση του χωριού που κατόπιν μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία του.

Το χωριό σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 1951 είχε 255 κατοίκους ενώ σήμερα δεν το κατοικούν ούτε 10 μόνιμοι κάτοικοι, δημογραφική εξέλιξη που μαρτυράει τον κίνδυνο ερήμωσης του χωριού.
Χωριό, τα Διευχά, πέτρινο και γραφικό από τα ελάχιστα που συναντάμε πλέον κι όχι μόνο στην Χίο. Λες και βγήκε από παραμύθι του παρελθόντος…

Αξιοθέατα Διευχών

Ένας γραφικός δρόμος ξεκινάει από το τέλος του χωριού και περνώντας μέσα από πλούσια βλάστηση και νερά πηγών καταλήγει στο όμορφο γνωστό τουριστικό χωριό της Κατάβασης(απόσταση από Διευχά: 2 χιλιόμετρα).

Μονή Μουνδών 2019, Αντώνης Τσατσαρώνης

Ένα χιλιόμετρο βόρεια του χωριού η σημαντική Σταυροπηγιακή Μονή Μουνδών με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.
Ιερά Μονή Μουνδών χτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων του Πειλιναίου, της υψηλότερης οροσειράς της Χίου, σπουδαιότερη Μονή της Χίου μετά την Νέα Μονή.
Κι εδώ-όπως και στα Διευχά-, υπάρχουν πολλές ερμηνείες σχετικά με την ονομασία της Μονής που πιθανόν να χτίστηκε τον 15ο αιώνα ή λίγο προγενέστερα.
Η Μονή με μεγάλη ιστορία και μοναδική τοιχογράφηση έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο αλλά δεν έχουν προχωρήσει έως τώρα εργασίες αναστήλωσης της.


Μετά την Μονή Μουνδών, επιστροφή στα Διευχά όπου ο ενοριακός ναός –χωροεκκλησιά-, τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (εορτή 6 Αυγούστου), αλλά σημαντικότερος για το χωριό είναι ο εορτασμός της γειτονικής Μονής Μουνδών στις 29 Αυγούστου.
Στα Διευχά υπάρχει επίσης ο Ναός του Ταξιάρχη, ναός πολύ παλιός.

“Εγκαταλελειμμένα χωριά της Ελλάδας”, ο τίτλος καταλόγου της Wikipedia όπου -δυστυχώς-, συμπεριλαμβάνονται και τα Διευχά της Χίου. Χωριό με δικά του ξεχωριστά ήθη και έθιμα και καταγεγραμμένη από τους ερευνητές η απέραντη φτώχεια των κατοίκων του με βασική αιτία του δύσβατου της θέσης του και της έλλειψης παλαιότερα δρόμου προσέγγισης του.
Αφορμή για το ‘νοερό’ ταξίδι μας στα Διευχά οι επαγγελματικού υψηλού επιπέδου φωτογραφίες της κυρίας Φένιας Γλύκα μονίμου κατοίκου Χίου. Την ευχαριστώ θερμά για την άδεια αναδημοσίευσης τους στο άρθρο μου.

Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Διαφήμιση