Αρχική Απόψεις Face-tweet Γιορτάζουν οι Αγιοπαρασκευούσοι τον Ιερομάρτυρα Αγιο Γεώργιο εκ Κρήνης Μικράς Ασίας

Γιορτάζουν οι Αγιοπαρασκευούσοι τον Ιερομάρτυρα Αγιο Γεώργιο εκ Κρήνης Μικράς Ασίας

83
Οι εξ Αγίας Παρασκευής Κρήνης Μικράς Ασίας ορμώμενοι πρόσφυγες στο Καστέλλο της Χίου θα εορτάσουν στις 4 Σεπτεμβρίου 2021, τη μνήμη του συγχωριανού τους Ιερομάρτυρος Αγίου Γεωργίου εκ Κρήνης Μικράς Ασίας.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καστέλλου στον ομώνυμο οικισμό της Χἰου.

Ο Άγιος Γεώργιος Καρασταμάτης ήταν Έλληνας Μικρασιάτης ιερέας, ο οποίος μαρτύρησε κατά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Ήταν Έγγαμος κληρικός και διακονούσε ως εφημέριος του Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ενός εκ των τριών ενοριακών ναών του χωριού Αγία Παρασκευή Τσεσμέ.

Στον πρώτο διωγμό του ελληνικού στοιχείου κατά τα έτη 1914-1919 αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα, πιθανώς στη Χίο όπως και οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής.

Τον Σεπτέμβριο του 1922, η βιαιότητα των Τούρκων ανάγκασε του Έλληνες να διαφύγουν ως πρόσφυγες στην μητροπολιτική Ελλάδα. Στο χωριό παρέμεινε ο ιερέας Γεώργιος Καρασταμάτης μαζί με δυο ακόμη γέροντες, τον Γιώργη Μακριδάκη και τον Νικολή Καρακούδα όπως διασώζει η γραπτή μαρτυρία του συγγραφέα Ιωάννη Αικατερίνη.

Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου κατά τη λειτουργία στον ναό εισέβαλαν άτακτοι Τσέτες, κάτι που ανάγκασε τους δύο γέροντες να εγκαταλείψουν την εκκλησία. Ο ιερέας Γεώργιος παρέμεινε εντός του ναού και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τσέτες. Οι δύο γέροντες, όταν έφυγαν οι ορδές των Τούρκων, επαναπροσέγγισαν τον ναό και διαπίστωσαν το μαρτύριο του ηλικιωμένου ιερέα. Ο Γιώργης Μακριδάκης, που διέφυγε με βάρκα στη Χίο, ως αυτόπτης μάρτυρας των όσων είδε και έζησε, παρέδωσε τη μαρτυρία του αυτή στους συγχωριανούς του.

ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ιστορία μιας φωτογραφίας και η αναζήτηση του Tommy (video), από τη Μέλη Βυζανιάρη- Τσακού
Επόμενο άρθροΚοινή δήλωση δημοτικών παρατάξεων- ανεξάρτητων συμβούλων: ΟΧΙ στην αναπτυξιακή εταιρεία Δ. Χίου