Αρχική Green Life Διαδρομές Μικρασιάτικες μνήμες από τις Οινούσσες και το Βαρβάσι στο “Αλάτι της Γης”

Μικρασιάτικες μνήμες από τις Οινούσσες και το Βαρβάσι στο “Αλάτι της Γης”

305

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας την Κυριακή του Θωμά 9 Μαΐου, ώρα 13.00-15.00, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επισκέπτονται τις ακριτικές Οινούσσες και το Βαρβάσι της Χίου σ’ ένα γοητευτικό οδοιπορικό-γνωριμία με τις τοπικές μουσικές και χορευτικές παραδόσεις.

Στην εκπομπή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, τα τραγούδια και τους χορούς, τη λαϊκή τέχνη και τη γαστρονομία που μετέφεραν στα δύο νησιά από τα απέναντι χωριά της χερσονήσου της Ερυθραίας οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τραγουδούν και χορεύουν συρτά, μπάλους, απτάλικα, τσιφτετέλια, καρσιλαμάδες αλλά και ιδιαίτερους τοπικούς χορούς, αμανέδες και αγαπημένες μικρασιάτικες καντάδες.

Στην Αιγνούσσα τους συντελεστές της εκπομπής, υποδέχτηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος και ο Δήμαρχος του νησιού Γιώργος Δανιήλ, ενώ οι 80χρονοι Καλλιόπη Μπουγά, Αγγέλα Χρήστου, Παντελής Έρωτας και Δημήτρης Κομνηνάρης ανακαλούν ιστορίες της προσφυγιάς με σπάνια ακούσματα και παλαιούς χορούς!

Στο Βαρβάσι της Χίου επισκέφθηκαν τον Μορφωτικό Σύνδεσμο «ο Φάρος» που αποτελεί πολύτιμη κιβωτό της μικρασιατικής κληρονομιάς.
Η πρόεδρος Γεωργία Χούλη ξεναγεί στα κειμήλια του Μουσείου και τις πολύπλευρες δράσεις του συλλόγου, ενώ ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Σιταράς μιλά για το ιδιαίτερο χορευτικό ρεπερτόριο. Τέλος, στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους στήνεται ένα δυναμικό γλέντι, με εξαιρετική μουσική και χορευτική παρέα και τις μοναδικές γεύσεις από τα φαγητά και τα γλυκά της μικρασιάτικης παράδοσης!

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι μουσικοί και τραγουδιστές:
ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ:
Σάκης Πιππίδης (κλαρίνο), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Πέτρος Καρβούνης (σαντούρι), Μαρκέλλος Πούπαλος (ούτι), Μανόλης Στάθης (ταμπουράς), Γιάννης Βούκουνας (κρουστά), Κυριακή Πιππίδη (τραγούδι).
Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Σιταράς.
ΒΑΡΒΑΣΙ:
Μαρκέλλος Μοσχούρης (κλαρίνο), Αργύρης Μαυρίκης (βιολί), Δημήτρης Κοντός (λαούτο), Θωμάς Παραδείσης (κανονάκι), Ανδρέας Μαυρίκης (κρουστά). Τραγούδι: Τζένη Σπανούδη, Βασίλης Χαμέτης και
Χορωδία «Φάρου» Βαρβασίου (Ανέστης Αραμπατζής, Ισιδώρα Βαβυλουσάκη, Ρώνη Καραμανή, Παντελής Κωνσταντάς, Κυριακή Πιππίδη, Σάκης Πιππίδης, Μαρία Σιταρά, Σταμάτης Συριώδης, Μαρία Ταρπόγλου – επιμέλεια: Βασίλης Χαμέτης).
Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Σιταράς.
Τοπικός συνεργάτης της εκπομπής ήταν ο Δημήτρης Γιαννιώδης, ερευνητής της μουσικής παράδοσης της Χίου και των Οινουσσών.

Το επεισόδιο αυτό σηματοδοτεί και τα «γενέθλια» της εκπομπής, καθώς το «Αλάτι της Γης» συμπληρώνει δέκα χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας με 150 επεισόδια όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.500 τραγούδια και χοροί, συνιστώντας ένα έγκυρο πολύτιμο αρχείο για τη μουσική και χορευτική παράδοση του Ελληνισμού.
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚινητοποίηση στη Λαγκάδα με την παρουσία Ν. Μηταράκη σε ταβέρνα (video)
Επόμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία στην Λαγκάδα (16/5)