Αρχική Απόψεις Aρθρα Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου σήμερα, γράφει η Μαρία Κουλούρη

Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου σήμερα, γράφει η Μαρία Κουλούρη

188
Σαν Παιδίατρος, παρακολουθώ την οικογένεια από τα πρώτα της βήματα. Προσπαθώ να κατανοήσω τι είναι αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία και οι οικογένειες αδυνατούν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά.
Σε ικανό ποσοστό, ευτυχώς όχι όλες. Ίσως να φταίει η τυρανοποίηση του παιδιού, που μεγαλώνει ως εξαιρετικών ικανοτήτων μονάδα, με δικαιώματα και χωρίς υποχρεώσεις.

Ίσως να φταίει η παγκοσμιοποίηση, η αλίευση γνώσης σε αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγές του Διαδικτύου, που τα παιδιά μας απαξιώνουν τη σχολική γνώση.

Ίσως να φταίει η υλιστική φρενίτιδα στην οποία τα μυούμε από κούνια, για την ακηδία τους. Τίποτα δεν τα ικανοποιεί, τουλάχιστο για πολύ. Από νωρίς τα δοκιμάζουν όλα και τα απορρίπτουν ταυτόχρονα.

Ίσως οι εκπαιδευτικοί μας να μην έχουν λάβει εκπαίδευση ώστε να χειρίζονται εφήβους του σήμερα.

Πάντως, τίθεται πλέον ανοικτά το ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος που καλείται μα επιτελέσει το σχολείο σήμερα. Σε ποιούς απευθύνεται, τελικά;

Κάπου το καράβι περιδινίζεται σε τυφώνα και καν δε γνωρίζουμε σε ποια στεριά θα καταλήξει, με σπασμένα κατάρτια.
Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη όλοι εμείς που έχουμε παιδιά: γονείς, εκπαιδευτικοί και όσοι άλλοι.
Οι οικογένειες ξοδεύουν αμέτρητα ποσά σε ιδιωτικά σχολεία , ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, για να εισαχθούν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο.
Έτσι εξασφαλίζουν την επιτυχία τους στο Πανεπιστήμιο της ζωής;

Τείνω να καταλήξω πως τα παιδιά μας αντιδρούν στον προσανατολισμό της κοινωνίας μας. Κι επειδή τα αντανακλαστικά τους είναι πρωτόλεια, αντιδρούν με βία.

Κάπου το καράβι περιδινίζεται σε τυφώνα και καν δε γνωρίζουμε σε ποια στεριά θα καταλήξει, με σπασμένα κατάρτια.
Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη όλοι εμείς που έχουμε παιδιά: γονείς, εκπαιδευτικοί και όσοι άλλοι.

Τι απολαμβάνουμε από την κοινωνία που φτιάξαμε για εκείνα; Η πορεία μπορεί να επαναπροσδιοριστεί, φτάνει να αναζητήσουμε αλλού το θησαυρό της ευζωίας.

5 ημ.

Σ.σ.: το άρθρο γράφτηκε μετά την επιστολή παραίτησης αναπληρωτή καθηγητή από το ΕΠΑΛ

Διαφήμιση