Αρχική Νέα Τοπικά Προστασία Δασών: πιλοτικό πρόγραμμα ελεγχόμενης καύσης στα Ρεστά

Προστασία Δασών: πιλοτικό πρόγραμμα ελεγχόμενης καύσης στα Ρεστά

269

Με την εφαρμογή της ελεγχόμενης καύσης στο περιαστικό δάσος στα Ρεστά, μεταξύ της πόλης της Χίου και της κωμόπολης του Βροντάδου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος ελεγχόμενης καύσης που το τελευταίο εξάμηνο έχει βρει εφαρμογές σε διάφορα σημεία του νησιού.


WWF Ελλάς, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Διεύθυνση Δασών Χίου, Πυροσβεστική Υπηρεσία, δήμος Χίου και Εθελοντική ομάδα «Όμικρον», ένωσαν δυνάμεις για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος.


Με την ελεγχόμενη καύση μειώνεται η καύσιμη ύλη σε δασικές εκτάσεις, και παράλληλα οι κίνδυνοι κατά τη θερινή περίοδο. Επίσης γίνεται συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών.

Οι ειδικοί επιστήμονες από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα, καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους αλλά και υπεδάφους, τη συμπεριφορά των σπόρων και των φυτών. Συγκεντρώνονται ακόμα πληροφορίες για τον τρόπο που αντιδρά το δάσος αλλά και τα φυτά σε μια πυρκαγιά.

Στόχος είναι μέσα στο 2023 να είναι έτοιμος ο φάκελος, ώστε να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της πρακτικής των ελεγχόμενων καύσεων.


Η επιλογή της Χίου για την πιλοτική εφαρμογή έγινε, διότι το νησί παρουσιάζει μια πλούσια βιοποικιλότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας για την εφαρμογή της ελεγχόμενης καύσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες.Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και πάλι το φθινόπωρο, μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘανάσιμη πτώση 19χρονου από πολυκατοικία
Επόμενο άρθροΦώτης Αγγουλές : Ειρήνη ημίν, Ειρήνη, γράφει η Τασσώ Γαΐλα