Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Προβολή ταινίας “Απέναντι” από τη Χορωδία Λύρικα- Θέατρο Μ. Θεοδωράκης, 20/7

Προβολή ταινίας “Απέναντι” από τη Χορωδία Λύρικα- Θέατρο Μ. Θεοδωράκης, 20/7

71

Το ντοκιμαντέρ- βίντεο-αρτ με τον τίτλο «Απέναντι» προβάλλει απόψε η Χορωδία Χίος Λύρικα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 και ώρα 9.00 μ.μ. στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην τοποθεσία Καστρομηνά Χίου.

Το χορωδιακό σύνολο οπτικοποιεί και ζωντανεύει τις καταγεγραμμένες μνήμες του νησιού μας σε ένα Εικαστικό έργο-Ντοκιμαντέρ με βασικό στόχο να διατηρήσει άσβεστη την περήφανη μνήμη της Μικρασίας και να αναδείξει στοιχεία του πολιτισμού του καταπονημένου προσφυγικού λαού, στη δεύτερη και τρίτη γενιά των προσφύγων που διέφυγαν στη Χίο, τα άλλα νησιά και την κεντρική Ελλάδα.

Η Chioslyrikarts κάνει έτσι ένα πρωτοποριακό άλμα στην πορεία της Χορωδιακής Τέχνης, δημιουργώντας ένα Εικαστικό έργο – Ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, με τον τίτλο “Απέναντι”.
Ολα τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στην Χίο, με συνδυασμό αφήγησης από τον ίδιο τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη από το βιβλίο του “10.516 μέρες” με θέμα την ιστορική καθημερινότητα της Χίου κατά τα χρόνια της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής, χορογραφία & χορό από την αμερικανίδα Christy Walsh, σοπράνο η Αναστασία Φύσσα, σκηνοθεσία & μουσική καλλιτεχνική διεύθυνση της μαέστρου Αγγέλας Τσιμπιρλού.

Στην εικαστική αυτή δημιουργία συμμετείχαν 42 Χιώτες εθελοντές μέλη των Χορωδιών της Chioslyrikarts σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ηλικίας από 7 έως 81 χρόνων.

“Στόχος αυτού του δρώμενου, πέραν της προσπάθειας διάδοσης της ιστορίας μας, είναι η ένωση διαφόρων μορφών Τέχνης όπως αυτή της Λογοτεχνίας, της Ποίησης, του Χορού της Σκηνοθεσίας, της Μουσικής, της Ηθοποιίας, του βίντεο-αρτ, όπως επίσης και η ανάδειξη των φυσικών τοπίων της Χίου, την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της, όπως και την ιστορική σημασία αυτών”, σημειώνεται από την Chioslyrikarts.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΠΙΑΝΟ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΛΑΒΑΣ
ΒΙΟΛΙ -ΦΩΤΗΣ ΠΕΖΟΣ
ΚΑΝΟΝΑΚΙ -ΣΑΒΒΑΣ ΜΟΥΔΟΥΡΟΓΛΟΥ
ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ: ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ , ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΚΑΣΤΕΡΝΟΥΔΗ
ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ-ΑΝΑΤΟΛΗ ΒΡΟΧΑΡΙΔΟΥ

ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ (ΣΜΥΡΝΙΑ): ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΛΜΠΕΡΤ (ΓΙΟΣ ΑΓΓΛΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ) : ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΟΤΤΑΤΗΣ
ΜΗΤΕΡΑ ΑΝΝΑΣ: ΕΛΕΝΗ ΡΟΔΙΝΟΥ
ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΝΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ
ΑΓΓΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ: ΙΩΑΚΕΙΜ ΡΟΔΙΝΟΣ
ΤΟΥΡΚΟΙ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΒΑΡΚΑΡΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΩΡΑΚΗΣ
ΦΙΛΕΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΜΥΡΝΙΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΒΡΟΝΙΔΑΚΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑΛΟΥΡΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΞΕ
ΦΙΛΕΣ ΣΜΥΡΝΙΑΣ: ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΒΟΥΡΑΚΗ, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΚΑΣΤΕΡΝΟΥΔΗ, ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΟΛΥΒΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΣΣΙΑΝΤΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΑ ΛΥΜΠΕΡΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΙΤΣΟΛΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΓΚΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, ΝΙΚΗ- ΙΣΙΔΩΡΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΕΛΛΑ ΡΑΓΚΟΥ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΣΑΛΙΑΡΗΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΜΠΡΗ, ΣΤΥΛΙΑΝΝΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΛΟΥΜΠΡΗ
ΦΙΛΟΙ ΠΑΤΕΡΑ ΣΜΥΡΝΙΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΛΙΑΡΗΣ

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΑΒΡΟΝΙΔΑΚΗ
ΒΟΗΘΟΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΞΕ, ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΕΛΑΝΤΗ, ΝΤΙΝΑ ΠΑΛΙΟΥΡΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ
ΧΙΟΣΛΥΡΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΗ, ΕΝΗΛΙΚΩΝ & ΣΟΛΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Κάμερα
NeloMeci
Λευτέρης Ευγενικός
Κέλλυ Κατσαρού

Drone
Γιώργος Μπαχαντουρης
Ηχοληψία
Μανώλης Βερβεράκης

Μοντάζ
NeloMeci
GraphicDesign
Κέλλυ Κατσαρού
Παραγωγή
MeciProduction

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο20 Ιουλίου 1974 – Μνήμες μιας δύσκολης μέρας…, από το βιβλίο του Π. Καρασούλη
Επόμενο άρθροΧαλκειός: Ετοιμοι για κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο δρόμο παράκαμψης