Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο Μηταράκη, παρουσία παρουσία επιτροπής αιρετών-...

Συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο Μηταράκη, παρουσία παρουσία επιτροπής αιρετών- κατοίκων

101

Ως μια πρώτη νίκη των κατοίκων της Χίου ενάντια στα σχέδια Μηταράκη για ανέγερση της δομής-φυλακή στην περιοχή Θόλος μπορεί να ερμηνευτεί η σημερινή παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατοίκων και αιρετών του νησιού στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις.

Στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, εκπρόσωποι της επιτροπής θα ακουστούν μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταφέροντας την κάθετη και ομόφωνη διαφωνία της κοινωνίας του νησιού απέναντι στα σχέδια Μηταράκη, ο οποίος πάντως επιχείρησε με κάθε τρόπο να τους αποκλείσει.

Η παρουσία τους στην επιτροπή οφείλεται εν πολλοίς στον εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργο Καμίνη, ο οποίος, με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, επέμεινε στην πρόσκληση παρά τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού. Ο κ. Μηταράκης είχε βέβαια κάθε λόγο να αρνείται την παρουσία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και να προσπαθήσει αντί γι’ αυτήν να επιβάλει την παρουσία πολιτικών του φίλων από τη Χίο, όπως του δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη ή του Επιμελητηρίου ή ακόμα και της Κοινότητας Χαλκειούς, η οποία ερμηνεύει ως σωτήρια για το χωριό που φιλοξενεί τη ΒΙΑΛ τη δημιουργία γιγάντιας δομής μακριά από τον οικισμό τους.

«Ο κ. Γιώργος Καμίνης, εξυπηρετώντας την προσωπική εκλογική του στρατηγική, προσκαλεί στη Βουλή μια ανεπίσημη οργάνωση παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης Χίου ως τον μόνο εκπρόσωπο του νησιού. Απαξιώνοντας τους φορείς του νησιού μας, δήμο, περιφέρεια, Επιμελητήριο, Δικηγορικό και Ιατρικό Σύλλογο, Εμπορικό και Φορέα Τουρισμού αλλά και τις τοπικές κοινότητες που σήκωσαν το βάρος της κρίσης», άφηναν να διαρρεύσει από το γραφείο Μηταράκη, αναφερόμενοι στη χιώτικη καταγωγή του κ. Καμίνη και διαβλέποντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στο νησί που εκλέγεται ο κ. Μηταράκης.

Αμεση ήταν η αντίδραση του πολιτικού γραφείου Καμίνη, που χαρακτήρισε την παρέμβαση του κ. Μηταράκη «πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα, που υποδηλώνει είτε πλήρη άγνοια των κοινοβουλευτικών ηθών είτε απλώς φόβο» ενώ χαρακτηρίζει πολιτικό φίλο του Μηταράκη τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

«Η σπουδή του κ. Μηταράκη να αποκλείσει αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους από την κοινοβουλευτική διαβούλευση μας εξέπληξε με την κυνικότητά της. Υποδηλώνει τον φόβο του μπροστά σε αυτά που γνωρίζει ότι θα του καταλογίσουν όσοι ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση και δεν μένουν στα παραπλανητικά στατιστικά που επιμελώς δημοσιεύει το υπουργείο και επαναλαμβάνει ο υπουργός σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του», δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Ακολούθησε πλήθος ανακοινώσεων από φορείς προσκείμενους στον υπουργό που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, με πρώτο τον δήμαρχο Χίου που θεώρησε «προσβλητική» την αναφορά Καμίνη στο πρόσωπό του και έκανε λόγο για φίμωσή του από τον κ. Καμίνη.

«Πανικό» καταλόγισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης στον κ. Μηταράκη που «καταφεύγει στις γνωστές τακτικές του προκειμένου να αποφύγει να ακουστεί ο αντίλογος στους πρωτοφανείς σχεδιασμούς που επιχειρεί στη Χίο».

Τον επίλογο ήρθε να βάλει η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατοίκων και αιρετών Χίου η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει μεταξύ άλλων: «Κόπτονται για τη “δημοκρατία” τους και τη “θεσμική εκπροσώπηση”, αφού δεν κατάφεραν για μία ακόμα φορά να παραποιήσουν την πραγματικότητα, αφού δεν κατάφεραν για μία ακόμα φορά να πνίξουν τη φωνή του Χιώτη και της Χιώτισσας».

■ Το ελεύθερο να προχωρήσει κανονικά τον διαγωνισμό για τις υπερδομές στο Θόλος Χίου, στην Πλάτη Λέσβου και στο Φυλάκιο Εβρου, συνολικού προϋπολογισμού 176,5 εκατ. ευρώ, πήρε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. για την έκδοση διαταγής προσωρινής αναστολής του διαγωνισμού και έτσι το υπουργείο προχωρά κανονικά στο άνοιγμα των φακέλων με τις τελικές προσφορές όπως έχει προγραμματιστεί, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι εταιρείες που έχουν προκριθεί και αναμένεται να καταθέσουν προσφορές είναι οι Μυτιληναίος Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε., εκ των οποίων η μία θα αναλάβει την κατασκευή και των τριών δομών.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών που έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Παγούδης

Διαφήμιση