Αρχική Απόψεις Aρθρα Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά από 1/7;, του Ν. Ροδίτη

Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά από 1/7;, του Ν. Ροδίτη

146

Το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας επαναφέρει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου θυμίζοντας ότι βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν την λήξη της νέας παράτασης του μέτρου και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το τι πρόκειται να γίνει αμέσως μετά.
Αναλυτικά αναφέρει: “Στις 30 Ιουνίου 2019 λήγει ακόμη μια παράταση διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Χίο, Λέσβο, Λέρο, Κω και Σάμο. Ωστόσο 20 ημέρες πριν τη λήξη, τηρείται σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση.

του Νίκου Ροδίτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ, 15/6/2019

Προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι έκαναν λόγο για διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αλλά για ακόμη μια φορά υποβάλλουν τους νησιώτες στη βασανιστική διαδικασία της σταγόνας, αφού λίγες μέρες πριν το τέλος της εξάμηνης παράτασης ζουν με την ανασφάλεια του αύριο. Η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην χειμαζόμενη από την κρίση επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά μας, θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Κατόπιν τούτου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου δηλώνει μάχιμη και ζητά άμεσα την οριστικοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με υπουργική απόφαση!”
Ενώ πριν από έναν μήνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών, με την οποία επήλθε παράταση μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.
Η επίμαχη υπουργική απόφαση, μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι παρατείνεται «για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, ήτοι από 1.1.2019 έως και 30.6.2019, η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000». Η παράταση δόθηκε, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς «ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των προαναφερόμενων νησιών κατά το χρονικό διάστημα από 01.12.2017 έως 30.11.2018, υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου».
Ειδικότερα, οι τοπικοί φορείς των πέντε νησιών ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση: 1. Κατά στο σκέλος εκείνο που αφορά τη διαπίστωση ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Hot Spot των 5 νησιών υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί. 2. Κατά το μέτρο που η διαπίστωση αυτή αφορά μόνο ένα εξάμηνο, δηλαδή από 1.1.2019 έως και 30.6.2019. Οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση παραβιάζει επτά συνταγματικές αρχές, που είναι: 1. Της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιδίως των προσφύγων. 2. Της αρχής της νησιωτικότητας. 3. Της ίσης μεταχείρισης. 4. Του ελεύθερου ανταγωνισμού. 5. Της οικονομικής ελευθερίας. 6. Της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑμφισβητείται δικαστικά η άδεια- Ε.Ε. για τα τηγανέλαια στη Λαγκάδα
Επόμενο άρθροΤΕ Χίου ΚΚΕ: αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ βλέπει για τη μηνυτήρια αναφορά επιθεωρητή ΣΕΠΕ