Αρχική Απόψεις Aρθρα Τοπόσημο μιας εποχής- Μίκης Θεοδωράκης, γράφει ο Δ. Λαβατσής

Τοπόσημο μιας εποχής- Μίκης Θεοδωράκης, γράφει ο Δ. Λαβατσής

121

Συναυλία 3ης Σεπτεμβρίου 1966. Λυκαβηττός.
Η πρώτη μου συναυλία.
Συναυλία- διαδήλωση σε μια κοινωνία που έβραζε ζητώντας τη δικαίωση των αγώνων της ήδη από τον τρομερό Δεκέμβρη.
Στο Παναθηναϊκό στάδιο γινόταν η ετήσια γιορτή του μίσους για τη νίκη της εθνικοφροσύνης-ταγματασφαλιτισμού στον Γράμμο και το Βίτσι.

12χρονο παιδί και τι δεν είδα! Εφτά χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας με κυρίαρχη την παρουσία της θρυλικής νεολαίας του 114 και των Λαμπράκηδων.
Εποχή πολιτικής -κοινωνικής εξέγερσης, χρόνια της ελληνικής πολιτιστικής Επανάστασης που η εξουσία του κράτους της εθνικοφροσύνης λυσσασμένη δεν μπορούσε να εμποδίσει.
Θέατρο σπουδαίο, απόπειρες κινηματογράφου που θα έβρισκαν τη δικαίωσή τους στη δικτατορία και περισσότερο μετά το ’74 (όταν η λογοκρισία τελείωσε), πολλά βιβλία-διαμάντια που μόρφωναν τους έφηβους και τους νέους-διαρκής εκδοτικός οργασμός.

Και πάνω από όλα: η ΜΟΥΣΙΚΗ του Μίκη και του Μάνου: οι δυο απαντήσεις που συμπλήρωναν η μία την άλλη-σαν άμεσα πολιτική και σαν πολιτικοποίηση του ιδιωτικού- σαν η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην αισθητική και τη βαρβαρότητα με την οποία η εθνικοφροσύνη συνέχιζε να πολεμάει και στο επίπεδο των ιδεών την ΕΑΜΙΚΗ Εποποιία και το αίτημα για Ισότητα.

Απέναντι στην αισθητική του παρακράτους, των τραμπούκων της εξουσίας τις εξορίες που μετά το διάλειμμα 65-67 έμελλε να ξαναρχίσουν με νέο αίμα.
Έκθαμβος λοιπόν άκουσα, στην πρώτη μου συναυλία! Τα «έξι τραγούδια», αποσπάσματα από τον Επιτάφιο, την Άρνηση, το Μαουτχάουζεν, τη Ρωμιοσύνη , το Άξιον Εστί! Την αυτοκριτική της τάξης του που ανέλαβε ο Οδυσσέας Ελύτης.

….Ήταν ένα διαρκές μεθύσι! Τότε όλες οι συναυλίες του Μίκη αλλά και άλλων αγαπημένων που φύγανε νωρίς μετατρέπονταν σε διαδηλώσεις! Και στην κατηφόρα του Λυκαβηττού όπου συνεχίστηκε η συναυλία μετά το τυπικό τέλος της όλος ο κόσμος τραγουδούσε συνεχίζοντας να τραγουδά και κάποια συνθήματα που ακούστηκαν γίνονταν σήματα: ”Το μέλλον είναι ο κομμουνισμός!”.

Σήματα κοινωνικής ανάτασης και χειραφέτησης που, ανεξάρτητα από την αποτυχία του πειράματος του 20ου αιώνα, δείχνουν και θα δείχνουν την ανάγκη μας για καθολική Ισότητα όλων των ανθρώπων.
Αυτά μερικούς μήνες μετά τα τσάκισε η δικτατορία. Μην το ξεχνάμε: Η στρατιωτική δικτατορία.

ΦΩΤΟ : http://mikistheodorakis.gr/el/multimedia/photos/bydate/?d=1970

Διαφήμιση