Αρχική Απόψεις Aρθρα Βιβλιοπαρουσίαση: “Δύο φορές το 21”, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη- Παντελής Ζούρας

Βιβλιοπαρουσίαση: “Δύο φορές το 21”, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη- Παντελής Ζούρας

86

Το βιβλίο μας «Δύο φορές το ‘21», Εκδόσεις “Εν Πλω”, είναι ένα βιβλίο το οποίο παρουσιάζει ισότιμα 21 ήρωες και 21 ηρωίδες που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στον αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Όλες και όλοι δεν είναι μυθικά πρόσωπα, δεν είναι κατασκευασμένοι υπερ-ήρωες, είναι πρότυπα αυθεντικά. Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο βιογραφιών. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μοιραστούμε με τα παιδιά το πάθος των ηρώων για ελευθερία, τον αγώνα τους για ιδεώδη και αξίες και την αγάπη τους για την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο ίσως συνειδητοποιήσουμε όλοι μας σήμερα και τη δική μας ευθύνη που πηγάζει από τα συγκεκριμένα πρότυπα.

Από την καθημερινή επαφή μας με τα παιδιά στο σχολείο αντιλαμβανόμαστε το κενό που υπάρχει μέσα από την αποσπασματική διδασκαλία της Ιστορίας. Αυτή ήταν η αφορμή, μαζί με την αγωνία μας για να μην ξεχαστούν οι ρίζες και η παράδοσή μας από τα νέα ελληνόπουλα. Οραματιστήκαμε λοιπόν να προσφέρουμε τη γνώση στα παιδιά με έναν απλό και ελκυστικό τρόπο. Κάθε προσωπικότητα παρουσιάζεται σε μονοσέλιδο κείμενο αριστερά και μονοσέλιδη εικονογράφηση δεξιά από τον Σπύρο Ζαχαρόπουλο.

Η μεγάλη πρωτοτυπία βρίσκεται στην παρουσίαση και ανάδειξη 21 ηρωικών μορφών γυναικών την εποχής εκείνης εκτός από τους άνδρες.
Ο ρόλος της γυναίκας κατά την Ελληνική Επανάσταση, είναι πολύ σημαντικός και ουσιαστικός. Θεωρούμε πως η ανάδειξη των γυναικών και η συμμετοχή τους στην Ελληνική Επανάσταση ήταν κάτι που έλειπε από τη βιβλιογραφία που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Οι περισσότεροι γνωρίζαμε μερικά μόνο ονόματα γυναικών που συμμετείχαν ενεργά στον Αγώνα ενώ σε όλη την Ελλάδα αντιστάθηκαν στον τουρκικό ζυγό, με τον τρόπο τους η καθεμιά, πολλές γυναίκες που είχαν μείνει ιστορικά αφανείς. Οι γυναίκες παρέμεναν στο σπίτι φροντίζοντας την οικογένεια και αναθρέφοντας τα παιδιά. Ταυτόχρονα επιμελούνται όλα όσα οργανώνουν οι άντρες τους και συμμετέχουν αλλά πάντα από την οικία τους. Και γιατί γίνεται αυτό; Επειδή έπρεπε οι Ελληνίδες να προστατευτούν από τα μάτια των Οθωμανών. Γιατί εάν μια γυναίκα άρεσε σε κάποιον κατακτητή, μπορούσε να την πάρει ή και να την κλέψει. Για αυτό τον λόγο απομάκρυναν τα κορίτσια και τις γυναίκες οι Έλληνες και δεν ήθελαν να κυκλοφορούν στους δρόμους ή σε κοινούς χώρους. Υπήρχαν και λόγιες μορφωμένες Ελληνίδες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στη Μολδαβία, στην Βλαχία, στην Ρωσία, στην Τεργέστη. Αυτές ως μορφωμένες έστελναν επιστολές Υπέρ των Ελλήνων και της απελευθέρωσης της Ελλάδος σε όλη την Ευρώπη, έκαναν φιλανθρωπικές δράσεις στα μέρη που ζούσαν και συγκέντρωναν χρήματα για την ενίσχυση του Αγώνα για την Ελευθερία.

Πολλοί αγωνιστές και αγωνίστριες έπαιξαν σημαντικό ρόλο και έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας της περιόδου εκείνης. Αυτό αφορά βέβαια την μη καταγραφή στοιχείων και ονομάτων, αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα της περιόδου πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση, όπου δεν προβάλλονταν οι γυναίκες. Ίσως λοιπόν οι γυναίκες γενικότερα θεωρώ ότι είναι αδικημένες από αυτήν την ιστορική καταγραφή. Οι άνδρες απέκτησαν τοπική αίγλη και οι γυναίκες δεν αναδείχθηκαν.
Για τα παιδιά είχαμε ένα κεντρικό σύνθημα: ΗΡΩΑΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ , ΓΙΝΕΣΑΙ!

Αγγελική Μαστρομιχαλάκη- Παντελής Ζούρας

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτη μνήμη του μαστρο-Νίκου Μπαλή, γράφει ο Δ. Ψωμαδάκης
Επόμενο άρθροΣτο Νηολόγιο Χίου το δεξαμενόπλοιο «AMAZON FORTITUDE»