Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη «Πολυχάπι» – ασπίδα για την καρδιά, του Τάσου Σαραντή

«Πολυχάπι» – ασπίδα για την καρδιά, του Τάσου Σαραντή

7

 

Ενα πειραματικό πολυχάπι που θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο δολοφόνο στον δυτικό κόσμο, αποδεικνύεται ασφαλές και αποτελεσματικό στις πρώτες δοκιμές του στους ανθρώπους.

Το πολυχάπι, που περιέχει τρία αντιυπερτασικά φάρμακα (ατενολόλη, ραμιπρίλη, θειαζίδη), μία στατίνη (σιμβαστατίνη) και ασπιρίνη, μπορεί να μειώσει ως και κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου στα υγιή άτομα.


Ωστόσο, καμία δυτική φαρμακοβιομηχανία δεν έχει παρουσιάσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του αποκαλούμενου πολυχαπιού επειδή δεν υπόσχεται μεγάλα κέρδη, τόσο γιατί τα πέντε φάρμακα από τα οποία αποτελείται είναι φθηνά, όσο και γιατί τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τους έχουν λήξει.


Η δημιουργία ενός χαπιού που θα συνδυάζει την ασπιρίνη, τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης σε συμβατική μορφή αποτελούσε ένα όνειρο γιατρών και ασθενών για περισσότερο από μία δεκαετία.


Η πειραματική κάψουλα της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Cadila, που σχεδιάστηκε ώστε να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, αποδείχθηκε σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική όσο καθένα από τα συστατικά της ξεχωριστά. Επιπλέον, δεν προκαλεί περισσότερες παρενέργειες, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της μελέτης στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.


Η πειραματική της κάψουλα δοκιμάστηκε σε 2.053 άτομα 45-80 ετών τα οποία δεν έπασχαν από καρδιοπάθεια αλλά παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου όπως υψηλή πίεση ή χοληστερόλη, διαβήτη, παχυσαρκία ή κάπνισμα.


Το πολυχάπι αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση της πίεσης με τα μεμονωμένα φάρμακα κατά της πίεσης και σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό με τη συμβαστατίνη στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL. Η αντιπηκτική δράση ήταν σχεδόν ίδια στο πολυχάπι και στην ασπιρίνη μόνη της. Επιπλέον, οι παρενέργειες ήταν περίπου οι ίδιες για το πολυχάπι και τα μεμονωμένα δραστικά συστατικά του.
Αν και στην μελέτη δεν εξετάστηκαν άμεσα τα ποσοστά μείωσης καρδιαγγειοπάθειας, οι ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή υπολογίζουν ότι το πολυχάπι θα μείωνε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 62% και το ρίσκο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 48%.


Το πολυχάπι έχει ταυτόχρονα και μεγάλα ψυχολογικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Δρ. Τζέιμς Στάιν του πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν. «Όποιος παίρνει χάπια γνωρίζει ότι η θέα τους και μόνο στο χέρι τον κάνει να αισθάνεται πέντε χρόνια μεγαλύτερος. Μάλιστα κάποιοι φτάνουν σε σημείο να παραλείπουν τις δόσεις τους».Εφημερίδα «Ημερησία» 1/4/2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαι του χρόνου την Πρωταπριλιά!
Επόμενο άρθροΔιάλεξη ΤΕΔΚ με Μ. Χαραλαμπίδη