Αρχική Νέα Τοπικά Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου για σωστή φύλαξη- χρήση απινιδωτών

Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου για σωστή φύλαξη- χρήση απινιδωτών

50

Η φύλαξη των απινιδωτών να είναι σε δημόσια κτίρια ανοικτά όλο το 24ωρο (όπως αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό), προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, σημειώνοντας ότι “διαφορετικά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις θα αναγκαζόμαστε να σπάμε πόρτες σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο για τη ζωή του ασθενούς”.

Αφορμή το συμβάν που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο χωριό Καλαμωτή, όταν 55χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και παρέστη η ανάγκη άμεσης χρησιμοποίησης απινιδωτή. Ο συγκεκριμένος απινιδωτής παρέμενε στο Κοινοτικό γραφείο, αντί να έχει τοποθετηθεί στο κτήριο, που στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Μαστιχοχωρίων. Καθώς δεν ανευρίσκονταν το κλειδί του κοινοτικού γραφείου, οι παρευρισκόμενοι αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος προτείνει επίσης σε μικρά χωριά χωρίς αστυνομικό τμήμα ή σταθμό πυροσβεστικής, οι απινιδωτές να βρίσκονται σε εξωτερικά κουτιά με τζάμι, που να ανοίγει ή να σπάει εύκολα, όταν παραστεί η ανάγκη άμεσης χρησιμοποίησής τους.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη εκπαίδευσης των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις των οποίων θα φυλάσσονται οι απινιδωτές, αλλά και ικανού αριθμού κατοίκων, ώστε την κρίσιμη ώρα κάποιος από αυτούς που θα γνωρίζουν τη χρήση να είναι σε απόσταση, που να φανεί χρήσιμος πριν να είναι πολύ αργά.

Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει, ότι είναι στη διάθεση του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, “ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε και στην πρόληψη αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλητικών καταστάσεων για τις ζωές των συμπολιτών μας”.

Σ.σ. ο απινιδωτής στη φωτογραφία βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Βουνακίου της πόλης της Χίου. Το κλειδί φυλάσσεται στο περίπτερο, δίπλα από το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημερωτική ταμπελίτσα γι’ αυτό.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Χίος Μπροστά”: Ζητά στοιχεία για τη συμφωνία μεταφοράς απορριμμάτων της Ικαρίας στα Πόδορα
Επόμενο άρθροΗ ελληνιστική επιγραφή στην λιονταρόπετρα Καρυών, γράφει ο Γ. Γεωργαντής